Mistä on hyvä keikka tehty

Miten keikka tulee kokonaisuudessaan hoitaa, jotta sekä bändille että tilaajalle jää keikasta positiivinen kokemus? Itsestään selvää on, että bändillä täytyy olla soittotaitoa ja biisit hallussa. Kuten kaikki keikkaa tekevät tietävä, keikan vetäminen on pieni osa sitä kaikkea säätöä mitä keikan toteuttamiseen liittyy.

Miten keikka tulee kokonaisuudessaan hoitaa, jotta sekä bändille että tilaajalle jää keikasta positiivinen kokemus? Itsestään selvää on, että bändillä täytyy olla soittotaitoa ja biisit hallussa. Kuten kaikki keikkaa tekevät tietävät, keikan vetäminen on pieni osa sitä kaikkea säätöä mitä keikan toteuttamiseen liittyy.

Selvitä etukäteen perustiedot keikasta

Tilaajalta kannattaa varmistaa aina hyvissä ajoin aikataulu: milloin bändi voi ruokailla, milloin (suurin piirtein) on veto ja milloin kamat pitää olla ulkona esiintymispaikalta. Pyydä tilaajalta myös yhteyshenkilön puhelinnumero, johon voi olla yhteydessä keikkapäivänä järjestelyiden tai yllättävien tilanteiden varalta. Esim. hääkeikalla tilaaja on yleensä sulhanen tai morsian, mutta heillä saattaa olla hääpäivänä muutakin tekemistä kuin organisoida bändin asioita.

Sovi tilaajan kanssa etukäteen mitä bändin tarjoilu pitää sisällään ja kuinka monelle hengelle ruokaa & juomaa on varattu. On epäammattimaista ja ennen kaikkea tyhmää mennä pyytelemään lisää ruokaa ja kaljaa keikan jälkeen, koska mukaan tulikin pari roudaria lisää ja rumpali olikin janoisempi, kuin aikaisemmilla keikoilla.

Pyri selvittämään esiintymistilan koko ja / tai yleisön määrä. Näin osaat paremmin arvioida PA-kamojen tarpeen ja koon. Pieneen betonibunkkeriin ei kannata roudata kovin järeää PA-arsenaalia.

Tuuraajat

Kaikki enemmän keikkailevat bändit tarvitsevat tuurajia keikalla silloin tällöin. Parhaiten tuurauskuvio onnistuu, jos bändin soittajilla on vakiotuuraajat. Vakiotuuraajan kanssa ei yleensä tarvitse järjestää ylimääräisiä treenejä ennen keikkaa. Kun tuuraaja on tuttu, bändin kemiat myös kohtaavat paremmin.

Tuuraja kannattaa ottaa keikalle silloin tällöin, vaikka sille ei pakottavaa tarvetta olisikaan. Tämä pitää tuurajan vireessä ja biisit eivät pääse unohtumaan. Antakaa basistillenne vapaailta ja käyttäkää tuuraajaa!

Eläkää tilanteen mukaan

Jokainen keikka, ilta ja yleisö on erilainen. Tehkää biisilista, mutta olkaa myös valmiita muokkaamaan sitä lennosta. Toinen yleisö lämpenee heti ensimmäisen biisin aikana ja toinen vaatii hieman enemmän lämmittelyä. Pohjanmaalla Klamydia kolahtaa yleisöön varmasti, kun taas Helsingissä suhtautuminen tuohon Vaasan punk-lähettilääseen saattaa olla nihkeämpää.

Yleensä laulaja liidaa keikkaa ja hänen vastuulleen jää myös yleisön ja tunnelman lukeminen. Mikäli tunnelma ei lähde kohoamaan, biisilistaa tulee muokata lennosta. Lennosta tehtävät muutokset on kuitenkin syytä olla vain yhden bändin jäsenen (liidaajan) vastuulla. Lavalla ei kannata alkaa väittelemään siitä mikä biisi vedetään seuraavaksi.

Tarvitaanko miksaajaa?

Miksaaja, tuo bändille päätään aukova ja nappeja pimeydessä vääntelevä hahmo, on lähes poikkeuksetta mies tai nainen paikallaan. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mikäli esiintymistilassa on lava, tarvitset PA:n ja miksaajan.

Myös pienemmissä tiloissa miksaajasta on usein isompaa hyötyä, kuin aluksi tulee ajateltua. Sound checkissä tila on yleensä (ja toivottavasti) tyhjä. Kun tilaan pamahtaa yleisöä satapäin, tilan akustiikka muuttuu väkisinkin. Yleisön seasta operoiva miksaaja kuulee, tarvitaanko keskiääntä lisää vai ei. Miksaaja pystyy myös reagoimaan nopeasti, mikäli soittimet, soittajat tai äänentoistolaitteet hajoavat. Nohevasta miksaajasta on myös apua roudauksessa!

Ole soittokunnossa

Sen kummemmin ei ole aihetta alkaa kritisoimaan muutaman nuottiöljyn nauttimista keikan aikana, mutta muista pitää soittokunto yllä koko keikan ajan. Yleensä settejä on vähintään kaksi. Ainoa, joka pystyy vetämään täysillä ensimmäisen setin aikana nautitun jallupullon jälkeen myös toisen setin, on Twist Twist Erkinharju. Bilettämään ehtii myös keikan jälkeen!

Mikäli et ole vielä rekisteröitynyt buukkaa-bandi.fi -palveluun, tee se klikkaamalla tästä ja aloita yllä mainittujen vinkkien soveltaminen.

Rekisteröidy tästä »

Kirjoittanut: Hannu, 2.3.2013

Tiesitkö, että bändin buukkaaminen on nykyään yhtä helppoa kuin pitsan tilaaminen?

Varaamalla bändin ajoissa varmistat, että saat juuri sinun tapahtumaasi sopivan bändin. Etsi tilaisuuteesi sopiva bändi ja buukkaa bändi saman tien!