Mitä tulisi huomioida bilebändin valinnassa

Firman pikkujoulut, sukujuhlat tai muu erityislaatuinen tapahtuma on näköpiirissä ja tarkoituksena on varata illan tunnelmaa omalla panoksellaan nostattava bilebändi? Mistä tietää, että kiikarissa oleva yhtye on sopiva omiin juhliin sekä omaan tapahtumapaikkaan?

Firman pikkujoulut, sukujuhlat tai muu erityislaatuinen tapahtuma on näköpiirissä ja tarkoituksena on varata illan tunnelmaa omalla panoksellaan nostattava bilebändi? Mistä tietää, että kiikarissa oleva yhtye on sopiva omiin juhliin sekä omaan tapahtumapaikkaan? Esimerkiksi hääbändin luomaan tunnelmaan vaikuttavia tärkeitä seikkoja löydät helposti täältä, mutta alle olemme koonneet tärkeitä huomioitavia käytännön asioita, jotka tulisi ottaa huomioon hyvissä ajoin bändiä valitessa:

Miten äänentoisto hoidetaan

Jotkut tapahtumapaikat (varsinkin isommat ja suuremmalla käytöllä olevat) sisältävät omat äänentoistolaitteistonsa, joita lähes kaikki bilebändit voivat ja osaavat käyttää omalla keikallaan. Joissain tapauksissa esiintyjän tulisi kuitenkin tuoda omansa. Kaikilla tapahtumapaikoilla ei siis ole omaan tai bändin käyttöön sopivaa äänentoistolaitteita. Silloin voi olla tarpeen käyttää bändin laitteita myös omiin tarkoituksiin (esim. juontoihin tai musiikin kuunteluun), mutta tätä ei kannata suunnitella ennen kuin asia on varmistettu bändiltä. Näistä asioista kannattaa sopia heti alussa, jotta molemmat osapuolet ovat tietoisia tilanteesta.

Keikkatilan akustiikka

Jotta livemusiikki olisi mahdollisimman nautittavaa ja hyvänkuuloista, tulisi keikkatilan akustiikan olla kunnossa. Tapahtumapaikan valinnan suhteen aiemmin hyväksi todettu on usein hyvä ratkaisu (ainakin välttymään ikäviltä yllätyksiltä) tässäkin asiassa. Paikat, joissa on omat äänentoistolaitteet, omaavat yleensä myös tämän laitteiston kanssa hyvin yhteen sopivan akustiikan, mutta asiaan voi vaikuttaa itsekin esim. valitsemalla kyseessä olevaan tilaan sopivan bändin.

Tietyn genren tai kokoluokan bändin musiikki saattaa toimia valitussa paikassa paremmin kuin jonkin toisen. Esim. paljon särökitaroita käyttävä räväkkää rockia soittava bilebändi ei välttämättä sovi pieniin tiloihin. Tällöin ääni voi puuroutua helpommin kuin esim. akustisessa trubaduuri- musiikissa. Toki tämän tyylisiin asioihin voi vaikuttaa esimerkiksi miksauslaitteistolla, mutta aina tämä ei ole mahdollista.

Millainen on bilebändin oma äänentoisto

Mikäli ollaan tilanteessa, jossa bändi tuo itse oman PA- laitteistonsa, tulisi myös sen olla sopiva käytettävään tilaan. Pienemmällä bilebändillä ei myöskään aina ole esim. omaa miksauspöytää, joten myös tämänkaltaiset asiat on hyvä selvittää etukäteen. Ne selviävät usein bändin etukäteen antamista tiedoista tai yksinkertaisesti kysymällä bändiltä.

Onko buukattava bilebändi laadukas

Netistä löytyy usein hyviä arvosteluja esiintyjistä. Mikäli joku bändi ei ole esim. osannut soittaa mainostamaansa biisilistaa kunnolla tai ollut muuten epäammattimainen (esim. liian humalassa) keikalla, niin netistä löytyy usein tietoa tämänkaltaisesta asioista. Ohjeita ammattimaisille bändeille olemme koonneet tänne ja näiden tulisi täyttyä myös tilaajan mielestä.

Varaa tarpeeksi aikaa

Olipa tarkoituksenasi varata sitten laadukas pitopalvelu tai tila, haluat varmasti tehdä sen ajoissa. Täten varmistat, että saat juuri haluamasi palvelut. Samaa logiikkaa kannattaa noudattaa myös bilebändin varauksen suhteen, mikäli haluat varmistaa, että saat haluamasi kokoonpanon. Ahkerasti keikkailevat ja suositut bilebändit saattavat olla varattuja jopa vuosiksi eteenpäin, sillä hyvä maine kiirii puskaradion ja internetin kautta!

Tämän vuoksi bändien haeskelu kannattaa aloittaa heti paikan varmistuttua. Myös ajankohta on hyvä huomioida bändin buukkaamisessa. Kesä ja pikkujoulukausi ovat usein bändeillä kiireellistä aikaa, joten erityisesti silloin kun on kyse näistä ajankohdista, täytyy suosituimmat bändit buukata jo paljon etukäteen. Toki suositut ja esim. ohjelmatoimiston listoilla olevat bändit (nämä ovat toki yleensä myös kalliimpia kuin pienemmät) on yleensä varattu pitkiksi ajoiksi, etenkin viikonlopuiksi, lähes aina. Monet bändit kun esiintyvät säännöllisesti esim. risteilyillä.

Täten voidaan välttyä ikävältä tilanteelta, jossa etsitään bändiä hädissään kahden viikon varoitusajalla. Silloin sopivan bändin löytäminen alkaa olla jo lähes mahdotonta. Buukkaa-bandi.fi: n kautta saat varattua bändisi vaivattomasti jo hyvissä ajoin. Tämä antaa myös bändille aikaa valmistautua haluamallaan tavalla. Ammattimainen bilebändi haluaa hoitaa keikat kunnolla ja haluaa täten usein myös tietää tarvitsemansa tiedot keikkapaikasta sekä treenata esim. mahdolliset toivebiisit tarpeeksi ajoissa. Toki ajan varaaminen tulee huomioida myös keikkapäivänä. Bändiä ei siis kannata pyytää paikalle klo 20.00 ja varata kamojen kasaamiseen ja sound checkin tekemiseen vartti aikaa ja tämän jälkeen olettaa bändin olevan valmis aloittamaan keikan.

Yhteenvetona voisi ehkäpä todeta, että hyvällä valmistautumisella ja yhteistyöllä bilebändin kanssa pääsee jo pitkälle.

Kirjoittanut: Hannu, 30.3.2019

Tiesitkö, että bändin buukkaaminen on nykyään yhtä helppoa kuin pitsan tilaaminen?

Varaamalla bändin ajoissa varmistat, että saat juuri sinun tapahtumaasi sopivan bändin. Etsi tilaisuuteesi sopiva bändi ja buukkaa bändi saman tien!